DE GENEZENDE KRACHT VAN KOMBUCHA

Kombucha-1 "Kombucha de theedrank zwam"

ook wel-SCOBY genoemd


De Kombucha-SCOBY 

Kombucha wordt gebrouwd met een Kombucha-SCOBY, thee en suiker.
De Kombucha-SCOBY is een symbiose van bacteriŽn en gisten. De Kombucha-SCOBY zet de suiker in de thee om in goede, gezonde bestandsdelen en hierdoor ontstaat een lekkere en gezonde drank. De waardevolle voedingstoffen die de Kombucha-SCOBY produceert zijn: probiotica, enzymen, glucoronic zuur, malic zuur, glyconic zuur, lactic zuur, butyric zuur en acetic zuur. Bovendien produceert hij vitamine C en vele B vitamines. Kombucha wordt gedronken om het lichaam gezond en vitaal te houden of om bepaalde klachten te verlichten.

 

Waarom zou je Kombucha drinken?

Van Kombucha wordt gezegd dat het een helende werking heeft op een heleboel kwalen. Ten eerste is het gewoon een lekkere drank en kun je het ook gebruiken als je geen kwalen hebt. Het kan nooit kwaad, want Kombucha is in ieder geval goed voor de darmflora en bevorderd de spijsvertering werkt zuiverend en vitaliserend. Het wordt daarom ook vaak gebruikt bij alternatieve diŽten omdat het lichaam wordt ondersteund bij het omzetten van vetten energie.
Daarnaast staat Kombucha  er om bekend dat het nuttig is voor de suikerstofwisseling bij diabetis, vermindering van zwellingen en pijn bij artritis, verlaging van de cholesterol en bloeddruk en huidproblemen als acne en eczeem. Bij kankerpatiŽnten vind je een tekort aan rechtsdraaiend D-Melkzuur, wat leidt tot gebrekkige celademing, en fermentatie van suiker (en zo leven kankercellen). Kombucha zorgt voor rechtsdraaiend D-Melkzuur Ė en zolang dat de overhand heeft in ons lichaam is kanker niet mogelijk.

Ook is aangetoond via de urine bij mensen die Kombucha drinken dat zij veel gifstoffen uitscheiden Ė met name zware metalen. Kombucha werkt dus zuiverend.

Men zegt dat Ronald Reagan in 1983 genas van hopeloos uitgezaaide kanker in de neus  prostaat en lichaam, door het drinken van een liter Kombucha-thee per dag in combi met de chemo kuren. leefde Reagan nog meer dan 20 jaar! 

Hoe wordt Kombucha gemaakt:
Kombucha-3
1 liter water - 100 gram suiker- 2 theezakjes zwarte of groene thee,1 Grote glaze pot zonder deksel, 1 neteldoek- theedoek of katoenen doek, brede enalstiek( touw of veter)..

Kombucha wordt gebrouwd met een normale groene of zwarte thee (ongeparfumeerd) die je in de supermarkt kan kopen, witte suiker en de Kombucha-SCOBY de zwam ( die je in reform winkels kunt kopen OF online  een starters pakket bestellen - zelf kombucha maken:. Als eerste stap wordt 1L water gekookt, van het vuur af halen  en 2 zakjes zwarte thee of groene thee 15 minuten laten trekken. voeg nu100 gram suiker toe. Deze thee laten afgekoelen tot minder dan 30 graden ( tot de thee lauw aan voelt) Schenk nu de thee in een ruime glazen pot( lege goed schoongemaakte augurken pot of een inwek pot zonder deksel ) en leg de zwam er voorzichtig boven op , sluit de kombucha af met een neteldoek of een stuk theedoek, iets wat lucht doorlaat en doe er een enalstiek of touw omheen
Kombucha-4

 Laat de thee nu met een temperatuur(ca. 26į Celsius). op een donkere plaats 8 - 10 dagen rusten zodat de SCOBY zijn bestandsdelen aan de thee kan overbrengen, hoe langer de thee staat hoe zuurder deze zal worden, testen wat goed smaakt
na 10 tot 14 dagen giet je de kantenklare kombucha over in glazen flessen ( beste met trechter en een theezeefje, met een stuk panty over het trechtertje werkt ook prima. Leg de zwam even in een diep bord met 50ml kombucha (klein kopje) om nieuwe kombucha te maken..
Viva Haushaltswaren - 6 x Glasflasche 750 ml mit goldfarbenem Schraubverschluss, Flasche zum Bef√ľllen als Weinflasche, Lik√∂rflasche, Schnapsflasche etc. verwendbar (inkl. Trichter √ė 9 cm)bewaar de flessen koel donker  of in de ijskast

..ALS je meer dan 1 pot wilt maken  splits dan voorzichtig de zwam en gebruik em in 2 potten, maak weer net zoals de eerste keer, de thee  met suiker - af laten koelen tot het lauw is, schud de thee in beiden potten  en voeg in elke pot ruim een kopje kombucha sap toe - zwammen erop  afdekken   en weer 10 tot 14 dagen donker weg zetten..
( Je kan voor fam vrienden ook je zwam in vieren snijden en van elk stukje weer een nieuwe zwam crieeeren, gooi dan achteraf de gesneden stukjes weg  en behoud de nieuwe verse.. Ben je bang dat als je de kombucha vergeet- het ging schimmelen  en dan je zwam kwijt te raken, kun je altijd de helft van de zwam in een laag vriesbakje doen- onderdompelen met kombucha sap  in de vriezer doen  en waneer je nodig hebt kan je hem weer gebruiken) 

Andere Smaken - Variaties:
 

Er kan ook gebrouwd worden met kruiden thee (brandnetel, paardebloem, duizendblad) gekombineerd met groene thee 1/2 om 1/2. Deze variant moet wel extra goed  gezeefd worden om alle theeblaadjes en kruidenstukjes uit de drank te krijgen (beter in een 2e fermentie).
Als extraatje kan aan de Kombucha in een 2e fermentie proces een smaak worden toegevoegd door bijvoorbeeld bosbessen, aardbeien of kaneel te gebruiken. Op deze manier wordt de drank nog lekkerder.

 

Hoeveel Kombucha mag je drinken

Omdat Kombucha voor iedereen gezond is wordt aangeraden om 1 glas per dag te drinken. Op deze manier wordt het lichaam gezuiverd en vitaler zonder dat het schadelijk is voor het lichaam. Mocht de Kombucha gebruikt worden als een stevige kuur dan kan je de hoeveelheid verdubbelen of misschien wel verdriedubbelen. Bij voorkeur wordt de Kombucha koud gedronken tijdens of net na een maaltijd.

Wij raden u aan naast de Kombucha ook regelmatig voldoende water te drinken om het ontgiftingsproces optimaal te ondersteunen! 
------------------------------------------------------------------------------------------

HEB JE HUIVERING VOOR DE KOMBUCHA OMDAT HET EEN  ZWAM IS, DAN KUN JE OOK DIT ZELF MAKEN ZWEEDSE BITTERKRUIDEN DRANK,,  IS OOK EEN GOED DRANKJE WAT TEGEN VEEL KWALEN WERKT  EN GOED HET LICHAAM ZUIVERT WAARDOOR JE MINDER SNEL ZIEK WORDT..

Zweeds kruidenbitter
Zweeds kruidenbitter is een heftig drankje dat alle organen en delen van het lichaam wakker schudt. Het gezegde ``bitter in de mond maakt het hart gezond`` moet iemand
verzonnen hebben na het innemen van dit drankje, ervaar het zelf maarÖ
Het is als recept gevonden bij een Zweedse arts Dr. Samst, en vanuit daar rond 1550 naar ons over gewaaid vandaar Zweeds kruidenbitter.
Het was bedoeld om te ontgiften en ter verzorging van allerlei aandoeningen.
Het bevat de volgende kruiden:AloŽ, Myrrhe, Safraan, Senneblaadjes, Kamfer, Rabarberwortel
Zitwerwortel (kurkuma), Manna, Venetiaanse Theriak, Zilverdistelwortel en Engelwortel.
De samenstelling doet eigelijk al verraden dat het niet echt Zweeds is.
De meeste kruiden komen hier in de noordelijke gebieden niet voor.
Waarschijnlijk is het recept al veel ouder en moeten we de oorsprong zoeken bij
de oude Grieken en Egyptenaren of arabische landen, wordt beweert en lijkt mij zeer waarschijnlijk.
Misschien komt er ooit een soortgelijk tonicum maar dan wel met noord Europese kruiden,
tot die tijd doen we het maar met de Zweedse kruidenbitter.

 

Werking

Zweeds kruidenbitter is een ontgiftings middel,tonicum, het is sterk bloedzuiverend.
Het ruimt afvalstoffen op die in het lichaam zijn opgeslagen. Dit door het activeren van de
grote uitscheidingsorganen lever, nieren en darmen. Het werkt vooral goed bij verzuring van het lichaam dat de volgende klachten met zich mee kan brengen  reumatische pijnen, vermoeidheid, uitputting en lusteloosheid, darmklachten en eczeem, (zie zuurbasis dieet).
Hierbij is het verstandig om het een ongeveer 3 ŗ 6 weken als kuur te gebruiken.
Misschien goed samen met een zuur-basis dieet.
Verder werkt het uitwendig ook pijnstillend en reinigen op de huid zie gebruik.

 

Toepassing 

Inwendig gebruik

Neem  3x daags, in de ochtend, middag en avond vůůr het eten een theelepel in.
Verdun het desnoods met water of kruidenthee. Als je zwaar getafeld hebt of dat wat je gegeten hebt niet helemaal vertrouwd, is het ook zinvol om nŠ het eten 1 - 2 theelepels in te nemen.
Gorgelen kun je het beste doen met een verdunning van 3 eetlepels op een glas water. De echte doorzetters kunnen gorgelen met het onverdunde middel.
Contra-indicatie ( bijwerkingen)
De enige contra-indicatie voor het inwendig gebruik van Zweeds kruidenbitter is diarree.
In dat geval onmiddellijk stoppen met gebruik omdat anders de diarree nog zal toenemen. Ook mensen die snel diarree krijgen moeten voorzichtig zijn met de dosering (maximaal 1 tl per dag). ( ook ik neem maar 1 theelepeltje per dag, meer dan genoeg )
bitter kan verder  gebruikt worden voor:

-aambeien

-eetlustopwekkend

-maagkrampen

spijsverteringbevorderend

-bloedarmoede

-gal en lever problemen

-menstruatieklachten

-verkoudheid

-brandend maagzuur

-geheugenversterkend

-misselijkheid

-verstopping

-darmklachten,buikpijn

-heesheid

-reuma

-waterzucht

-depressie

-kater

-slapeloosheid

-winderigheid

-duizeligheid

-keelontsteking

-slikproblemen

-zenuwachtigheid

Uitwendig

Bij uitwendig gebruik werkt het Zweeds kruidenbitter verkoelend, ontstekingswerend, bloedstelpend, desinfecterend en bevorderend voor de plaatselijke bloedcirculatie.

Je kunt het uitwendig gebruiken in de volgende gevallen:

-blauwe plekken

-hoofdpijn

- littekens

-tongblaasjes

-eksterogen

-huiduitslag

-mondblaasjes

-winterhanden/voeten

-eczeem

-jeuk

-puistjes

-witte vloed

-duizeligheid

-insektebeten

-oorsuizen

waterpokken

-gewrichtspijn

-keelontsteking

-tandpijn

-wratten

-gordelroos

-koortslip

-ontstoken tandvlees

-diverse wonden

 

Omslag

Hoe maak je een omslag? Al naar gelang van de grootte van de te behandelen plaats, neem je een groot of klein stuk watten, of doek maak die met het Zweeds kruidenbitter vochtig en leg dat dan op het aangedane lichaamsdeel. Gevoelige huiddelen eerst inwrijven met goudsbloem zalf, omdat het Zweeds kruidenbitter alcohol bevat wat de huid behoorlijk kan irriteren. Dek de watten af met een stukje plastic folie zodat de kleding niet vies wordt. De folie dek je dan weer af met een doek of een verband. In sommige gevallen (hoofdpijn, vermoeide ogen, keelontsteking) kun je volstaan met het opbrengen van een washandje bevochtigd met het iets verdunde middel.
De omslag laat je 2 tot 4 uur inwerken (de tijdsduur is afhankelijke van de klacht). Als de patiŽnt het kan verdragen, kan dit omslag ook een nacht lang blijven zitten. Bij gevoelige patiŽnten kunnen huidreacties ontstaan: in dat geval de omslag korter gebruiken of gedurende enige tijd niet. Personen die allergisch zijn, kunnen het beste een doek in plaats van de folie gebruiken. Niet vergeten de huid in te vetten! Indien een huidreactie (is) ontstaat dan met goudsbloem zalf inwrijven.

HOE MAAK JE ZWEEDSEBITTERKRUIDEN ZELF?
Koop in de winkel een fles jenever 38 /40% alcohol,, en in een reform winkel een zakje zweedsebitter kruiden 90,2 gram( als je de goede hebt ruik je aan het zakje   het ruikt sterk naar dampo / menthol..........

schud de jenever in glazen 2 liter fles met brede hals, ( geen zorgen
de alcohol lost op door de kruiden ;)  doe de helft van het zakje kruiden erbij en schud em een paar keer,
zet de fles in de zon  of bij een wame plaats   verwarming   en schud 14 dagen lang  elke dag even 1x goed met de fles
Na 14 dagen kan je de inhoud zeven met zeefje of panty in kleinere flesjes  en donker bewaren, bij voorkeur in je keukenkast of muurkast.. 1 theelepel per dag-  OF opgelost in water, of vruchtensap  is voldoende voor een goede ontsmetting van afvalstoffen uit je lichaam  cq ter voorkoming van kwaaltjes  zoals griep verkoudheid  en zelfs ziektes...
Schrik niet als je het een week gebruikt en opeens ziet dat je mega donkergeel bruinachtig plast want DAT zijn de
afvalstofen uit jou lichaam ;),, groetjes  Cobie ;)
o